THE GASLIGHT ANTHEM – HISTORY BOOKS

Artiest info
Website
facebook
Label: Rich Mahogany Recordings / Thirty Tigers

‘Een hymne over een gasverlichting’, dat is de letterlijke vertaling van de naam van de in 2006 opgerichte Amerikaanse rockformatie ‘The Gaslight Anthem’ uit New Brunswick, New Jersey, ook de staat waar rockicoon Bruce Springsteen op 23 september 1949 het levenslicht mocht aanschouwen. De groep rond leadzanger en gitarist Brian Fallon, leadgitarist Alex Rosamilia, bassist Alex Levine en drummer Benny Horowitz heeft dan ook ‘The Boss’ als stichtend voorbeeld voor hun werk gekozen toen ze in 2007 hun debuutplaat “Sink Or Swim” lanceerden.

Daarna volgden nog vier andere platen met “The ’59 Sound” in 2008, “American Slang” in 2010, “Handwritten” in 2012 en “Get Hurt” in 2014. Een jaartje na de release van dat laatste album besloten de vier bandleden van ‘The Gaslight Anthem’ om aan een sabbatperiode voor onbepaalde duur te beginnen. Tot verbazing maar ook plezier van velen namen ze alle vier de draad toch weer op in 2022 om aan een nieuwe plaat te gaan werken die nu op de markt komt onder de titel “History Books”.

Voor de albumtiteltrack wisten ze hun idool Bruce Springsteen te overtuigen om in het duet mee te zingen op dit nummer. Hoe dat klinkt kunt u zelf ervaren op de eerste bijgevoegde video van deze song die ook als tweede single werd gereleased. Op de tweede video hoort u de albumopeningstrack “Spider Bites” die misschien zal verduidelijken waarom de sound van ‘The Gaslight Anthem’ in de vakpers vaak vergeleken wordt met die van ‘Bruce Springsteen & The E Street Band’.

Van augustus tot oktober 2022 ging ‘The Gaslight Anthem’ op een internationale tournee doorheen Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en ook in 2023 tourden ze in mei door Noord-Amerika om hun nieuwe plaat live te gaan promoten. Voor volgend jaar heeft de band een uitgebreide Europese tournee aangekondigd met in maart één show in de AB in Brussel gevolgd door één show in TivoliVredenburg in Tilburg. In juli komen ze dan nog een keertje terug naar Nederland om er op het ‘Down The Rabbit Hole Festival’ in Ewijk op te treden.

Als eerste single uit het album werd de song “Positive Charge” in april gelanceerd, de voorloper van de samen met Bruce Springsteen gezongen single “History Books” en de in september op de markt gekomen derde single “Little Fires” en de in oktober volgende vierde single “Autumn”. Daarmee zijn er dus al vier tracks van deze plaat op single uitgebracht, maar er resten dus nog zes andere nummers op het door Peter Katis geproducete album “History Books”, songs die vroeg of laat misschien ook wel in de richting van de hitlijsten worden gestuurd.

Daarvoor tippen wij voornamelijk op de melodieuze ballads “Michigan, 1975”, “The Weatherman” en het op werk van Tom Petty lijkende “Empires” met daarnaast volgens ons wat minder potentieel voor de punkerige tracks “Little Fires” en “I Live In The Room Above Her”. En ook de zachtjes rockende slotsong “A Lifetime Of Preludes” kunnen we in de toekomst met plezier nog meerdere keren terughoren. ‘Welcome Back To The Gaslight Anthem!’

(valsam)